Hoe maak ik mijn evenement duurzamer?

Datum

Hoe maak ik mijn evenement duurzamer?

Het organiseren van een evenement kan een behoorlijk impact hebben op het milieu. Van energie- en waterverbruik tot afvalbeheer en transport, er zijn veel aspecten om rekening mee te houden om ervoor te zorgen dat je evenement duurzaam is. Gelukkig zijn er veel manieren om een evenement duurzaam te maken en in deze blogpost zullen we daar dieper op ingaan.

Gebruik duurzame materialen

Een van de belangrijkste aspecten van het verduurzamen van een evenement is het gebruik van duurzame materialen. Dit betekent dat je moet kiezen voor materialen die niet alleen gemaakt zijn van duurzame grondstoffen, maar ook recyclebaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van biologisch afbreekbare servetten, bekers en borden in plaats van plastic wegwerpartikelen. Ook het gebruik van duurzame materialen voor de decoratie en aankleding kan een groot verschil maken. Kies bijvoorbeeld voor decoraties die gemaakt zijn van gerecyclede materialen of gebruik planten en bloemen in plaats van wegwerpdecoraties.

Kortom, ga huren ipv je materialen aan te kopen.

Verminder afval en zorg voor recycling

Het verminderen van afval is een ander belangrijk aspect van duurzame evenementen. Dit kan worden bereikt door het gebruik van herbruikbare producten, zoals glazen of bekers, in plaats van wegwerpitems. Zorg er ook voor dat er voldoende afvalbakken beschikbaar zijn en dat ze duidelijk worden gemarkeerd. Zorg dat afval gescheiden wordt ingezameld en dat er voldoende recyclingfaciliteiten aanwezig zijn. Ook het doneren van overtollig voedsel aan voedselbanken of lokale gemeenschappen zorgt voor minder afval.

Probeer ook te werken met een gastenlijst zodat je je no-shows kan beperken en dus geen eten hoeft te verspillen.

Duurzaam transport

Transport is een ander belangrijk aspect van het organiseren van een duurzaam evenement. Het gebruik van openbaar vervoer, fietsen en carpoolen moet worden gestimuleerd, zodat de CO2-uitstoot van het evenement wordt verminderd. Als het toch nodig is om gebruik te maken van auto’s of bussen, kies dan voor voertuigen die op groene brandstoffen rijden. Zorg er ook voor dat de locatie van het evenement goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Daarnaast is het een plus wanneer je je materialen zoveel mogelijk bij eenzelfde leverancier afneemt zodat je op die manier naast transportkosten ook onnodig veel gerij kan besparen.

Duurzame energie

Een andere manier om een evenement duurzaam te maken, is door gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Overweeg het gebruik van een waterstofgenerator om het evenement van stroom te voorzien. Als je geen toegang hebt tot deze middelen, overweeg dan het gebruik van energiezuinige apparatuur en verlichting. Het verminderen van het energieverbruik kan een grote impact hebben op de ecologische voetafdruk van het evenement.

Conclusie

Het verduurzamen van een evenement kan een uitdaging zijn, maar het is zeker de moeite waard. Door het gebruik van duurzame materialen, afvalbeheer en duurzaam transport kun je een groot verschil maken en bijdragen aan een beter milieu. Door deze tips in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat jouw evenement een succes wordt op een duurzame manier.

Meer
blogs